sahabat-sahabat blogger yg dikasihi

Wednesday, February 29, 2012

Blog List Kawan2ku Hilang

Salam..
Ejas situ sini blogni..hilang pulak blog list kawan2 kesayangan ibu..adeiiii..jenuh ibu nak link balik..bnyk manfaat blog kawan2 ibu tu..lebih2 lagi tentang ilmu penyusuan ibu...tlg ya kawan2 yg view blog ieda bg link balik blog kawan2 kat chat box ya..tolongggggggggggggg...

Thursday, February 16, 2012

Berpantang Dengan Premium Beautiful

Entry kali ni saya nak cerita ..saya kembali gemok apabila disahkan mengandung ank ketiga..gambar kat atas tu akhir 2010 dalam bulan Oktober ke November  gitu..saya dah stop pakai premium beautiful sebab tgh megandung ank ketiga nk masuk tiga bulan gitu ..ermmm baru tiga bulan dah gemuk mcmnie...siapa tak risaukan...tapi saya buat tak tahujerlah sebab dah tahu saya akan gumukkk bila mengandung!!..bukan itu sahaja muka saya akan dipenuhi jeragat yang teruk..dan ambik masa yang lama nak hilang...huhuu itulah dugaan semasa saya mengandung..


Disebakan saya alahan yang agak teruk jugaklah dan mengandung anak2 masih kecil dan lasak tak cukup rehat,tido,mkn tak tentu berat badan saya turun, ni gambar dalam bulan Mac 2011 gitulah semasa reunion sekolah suami saya, masa ni saya mengandung nak masuk 7bulan dah..


lepas alahan berakhir...berat badan saya naik kembali semasa kandungan nak masuk 9 bulan...sampai dua minggu 2 kilo naik..lpstu seminggu nak bersalin saya balik kg..july 2011..apa lg balik umah makkan..nasi dengan budu pun sedap..3pinggan nasi sekali hadap..biasa..hihihi...nak dekat bersalin berat badan saya naik lg sampai mencecah 80kilo balik...huhuhu..berat 2009 dolu2 tu..kembali muncul..kwang2...tak ambik plak gambo masa tu..biasalah kat kg..kalut2 ngn ank2 pulak kan..mana nak bergambo..huhu...

tapi saya tak risau..saya dah nekad lps jer bersalin sehari saya nak pakai premium beuatiful kesayangan saya tuhh..hihi nak menten balik berat badan saya..ngeh..ngeh....

hari kedua terus saya pakai set premium beautiful...best sgt ..belakang saya dah tak sakit...darah nifas keluar dgn lancar..berketul2 hitam..sepanjang berpantang ank ketiga saya langsung tak sakit belakang berbanding berpantang ank sulong dan kedua dulu...nak menyusu kan ank bagai nk patah belakang rasa...sakit tu datang rasa mcm nk tercampak baby kat pangkuan saya..ohh ngeri..Alhamdullilah dengan bekung premium beautiful sakit belakang saya hilang 100%..syukur pada Allah...

Saya adalah ibu yang menyusu badan secara penuh pada baby saya...sepanjang berpantang saya tak pernah kena bengkak susu..sebelum nie ank pertama dan kedua..sampai saya meraung-raung menahan sakit akibat bengkak susu..terpaksa pgil bidan untuk urut breast dan belakang saya bagi melancar proses aliran susu yang tersumbat...

Alhamdullilah saya kosisten pakai PREMIUM BEUTIFUL dari hari kedua berpantang ..saya tak alami bengkak susu...aliran susu berjalan dengan baik..walaupun breast sentiasa penuh saya tak rasa sakit..kerana coli premium beautiful membantu melancarkan aliran darah dan aliran susu dengan baik..walaupun kadang2 saya lambat menyusukan baby secara terus atau terskip jadual mengepam saya...

Bila kita pakai premium beautiful secara kosisten memang sgt baik untuk ibu-ibu menyusu bg melancarkan darah pada cik breast dan aliran susu dapat berjalan dengan baik...boleh meransang susu jika susu merundum..syukur pada Allah saya masih menyusukan baby saya secara penuh sehingga hari ini..dia dah nak
masuk 7bulan pun..harapan semoga saya dapat menyusu sehingga dia 2tahun..insyaAllah..
MASA BERPANTANG 44HARI SAYA LANGSUNG TAK SENTUH BEKUNG NIE...SANGAT SAYA TAK SUKA..SEBAB SUSAH NAK MENYUSUKAN BABY...


Nak berjalan pun seksa kan..huhuhu..saya belijer tapi tak pakai langsung..rugijer..kwang2...dah lah susah nk berjalan,duduk semua bagai payah nk buat..nak pakaipun kena ada org tolong bantu tarik bagi kuat..kalo tak londeh jer..tak guna lgsung pakai bekung..tulah ank sulung dulu..kenapalah perut aku nie..pakaijer bekung..tapi perut masi menggeleber, saya pernah nangis depan cermin ok!!..tengok perut saya yang menakutkan..huhuhu..risau sangat suami dah tak suka..kita org pompuan kan mestilah risau..huhu..pompuan mana tak mo cantik dan sihatkan..

lagi saya tak suka bekung nie sebabnya saya ada ank2 kecil yang perlu diuruskan..bukan saya pantang ank sulong..manja2 semua mak yang aturkan..baringjer...ank sulong dulu boleh lah pakai bekung nie..sebab baringjerkan..lpstu saya bagi susu formulajer kat anak sulong saya..masa tu saya tak ada kesedaran langsung pentingnya susu ibu untuk ank2..maafkan ibu ya kakak...ermmm

Dalam pantang haritu saya terpaksa melayan 2 orn ank-anak yang masih kecil dan lasak..bersalin hari kedua saya dah berlari-lari kat halaman rumah berkejaran dengan kedua-dua ank saya..biasalah umh tok kat kat kg tak boleh nak kunci pintu 24jam..apa lg biasa hidup terkurung kat kuala lumpur, dapat balik kg sekali sekala diaorg rasa bebaslah..huhu..asyik nak main pasir dan air becakjer..huhu..apa lg saya terpakasa turun naik rumah melayan diaorg ..nasib baik ada premium beutiful ketat dibadan..rahim pun terangkat elok..berlari situ sini berkejaran ngn anak2 tak da masalah..sungguh masa bersalin ank ketiga haritu..seharipun saya tak baring..melainkan mlm hari..tupun ank kedua saya baring dan tido atas badan saya..huhuhu...maklumlah masa berpantang haritu saya tk dibantu sesiapa...mak terpaksa menjaga adik yang kemalangan kat hospital..suami balik berkerja..adik2 pula masih belajar..ayah sayapun siang hari kerja..tiga kami 4beranakjer kat umh..semua urusan ank2 dan diri sendiri saya yang uruskan..tapi sebelum saya buat semua kerja..saya akan makan jamu dan pakai premium beautiful untuk sokong badan saya dari kebas dan sakit urat...Alhamdullilah sepanjang berpantang 44hari dengan premium beautiful ..tanpa baring,rehat yang cukup,bergerak situ sini..SEKARANG saya sangat2 SIHAT!!..tak ada lagi sakit belakang yang mengerikan..kebas2 kaki dan urat saraf berbanding ank sulong dan kedua dulu...sgt2 bersyukurrr...

Yang pasti saya bertambah slim sihat sekarang..berat terbaru saya 11/02/2012 selepas bersalin 7bulan ni 59kilo daripada saya timbang 11/01/2012 haritu 63kilo...target  saya nak slim 50kilo  tanpa lebihan lemak situ sini dan selulit....mesti bolehhh insyaAllah..yang pasti saya nak sihat tanpa diet yang menyeksakan dan boleh menyebabkan susu saya merundum jatuh...

KENAPA KITA TAK BOLEH PAKAI BEKUNG MACAM NIE...



INI ADALAH KESANYA...

- sakit tulang belakang
-susah untuk bergerak atau menyusukan bayi..
-stretch-mark tak hilang
-sometime tersalah bengkung buatkan rahim boleh jatuh…
-menekan peranakan kerana kainnya tidak stretchable and flexible..
-panas dan berpeluh buatkan tidak selesa..
-terjadi perpeluhan yang boleh mengakibatkan pertumbuhan bacteria dan kulat pada alat sulit dan pangkal rahim..
-sometime mengakibatkan perut jadi hitam…
dan macam2 lagi…

So kenape perlu berbengkung macam ni kalau kite boleh pakai bengkung macam ni…

 DAN AKAN JADI CANTIK DAN SIHAT MCM NIE..

OCT 2011 / JAN 2012



Customer yang dah pakai premium beautiful

CDM Kak Ana..dr 98kg boleh turun 55kilo ok..hanya pakai premium beautiful secara kosisten dan minum lactolite untuk detox toksinjer..tak payah nak menyeksa badan diet ntah apa2..

CDM Salha Zain..cantikan badan dia..hihi..

My Leader Salleha..cantikan dia..badan pun dah ada bentuk..lebih terselah kecantikan dia kat luar..hehe..

APA LG ANDA KAT LUAR SANA JOM CUBA NAK TAHU LEBIH DETAIL PASAL PREMIUM BEAUTIFUL DAN FITTING FREE BOLEH SMS/CALL SAYA 013-6191955 ATAU EMAIL SAYA hida_aisya@yahoo.com atau PM SAYA KAT FACEBOOK SAYA Ieda Rani PB...

OK TATA TITU...

Wednesday, February 15, 2012

Kenapa saya pilih bisnes Premium Beautifulll???

kenapa saya pilih premium beautiful tidaak bisness lain..sebabnya saya sendiri adalah pemakai premium beautiful  selama 3 tahun..kesan dan manfaat sudah saya rasai pada diri saya sendiri...tengok ni gambar saya dulu lps bersalin ank kedua badan saya naik mendadak..gemokkk sgt gemokkk sampai nak mencecah 80kilo...

badan saya dah tak macam anak dara lg sungguh sedih...perut buncit..geleber situ sini..diet punya diet saya tak mkn nasik sebulan turunlah dalam 5kilo gitu...tapi perut masih menggeleber ..selulit akibat mengandung tak jugak hilang...kerana terlalu sedih saya ambik keputusan membeli set PB selepas diperkenalkan oleh kawan pejabat saya,..tupun pakai secara tak kosisten..krn tak ada sumber yang boleh tolong tunjuk ajar saya cara pakai yang betul dan sokong saya..saya beli ngn kawan saya..diapun tak tahu sgt cara pakai yang betul krn tolong jual melalui org lain..tetapi saya sangat2 berterima kasih pada kawan saya tu yang perkenalkan saya dengan premium beautiful nie...lps pakai dalam 3bulan gitu badan dah nampak perubahan...geleber tu dah mula kurang..perut pun dah tak buncit sgt... jadi lah saya mcm gambo kat bawah niee...

 2010
kurus sikit kan..ni lebih kurang 3bulan saya pakai PB..mkn hentam jer sebab saya masih menyusukan ank kedua saya..tu pun saya pakai on off..huhu

2010




 2010


2010
hehehe badan saya dah ada bentuk kan, muka pun dah panjang sikit....saya sgt happy....baju t-shirtu dah boleh pakai size M..sebelum ni XL atau L..kadang2 tgk jenis baju..hihihi..baru nak kurus saya peknen lg ank ketiga..huhuhu....biasalah kalo dah peknen badan saya cepat naik..ermmm jadilah mcm belon balik..tapi saya tak kisah saya ada premium beautiful..tak perlu bersusah payah nak diet...beli sekali seumur hidup boleh pakai berkali2 bertahun2 gitu..jimatkan....lgpun premium beautiful sangat berguna bila kita dalam pantang...Ok nanti saya sambung cerita badan saya kembali gemuk bila mengandung ank ketiga..dan premium beautiful membantu saya dalam pantang..hingga berat badan saya boleh turun mencecah 20kilo dan saya sangat2 sihat bersalin ank ketiga kerana kosisten pakai PB selama 44hari dalam pantang..cuma buang PB masa mandi gi toilet dan bertungku jer..lpstu pakai balik siang malam..hehe...sambung kat entry akan datang dan gambar terbaru dr saya 24/2 nanti ya sempena perkahwinan adik saya.....jom call saya atau sms untuk tahu lebih detail tentang premium beuatiful nie-013-6191955

Kalian adalah semangat hidupku....

InsyaAllah ieda akan buat betol2 bisnes ni..DEMI MAK DAN AYAH TERSAYANG...MAK DAH AYAH DAH LAMA HIDUP SUSAH...IEDA TAK AKAN BIARKAN MAK DAN AYAH HIDUP SUSAH LG..AKAN IEDA PENUHI SEGALAN IMPIAN MAK DAN AYAH..INSYAALLAH..Mak Ayah doakan ank mu ni ya...

Untuk masa depan ank2 ibu..insyaAllah ibu akan buat yang terbaik....

Dah lama ingin ada bisness sendiri...

Salam kawan2 tersayang...ieda dah lama terasa ingin ada bisnes sendiri dan ada site income yang boleh ringan kan beban hidup dikota Kuala Lumpur yang serba mahu duit ni...dahlah ank dah 3 orangni..mana cukup tunggu duit gaji yang berapa kerapjerni..fikir punya fikir..kaji punya kaji...layari blog2...buat kajian..mintak petunjuk dr yang MAHA KUASA..aku jumpa satu perniagaan MLM PREMIUM BEAUTIFUL..jual baju dalam...terdetik dihati...'ieda inilah perniagaan yang mampu kamu buat' 'insyaAllah boleh ubah hidup kamu dan keluarga kamu..boleh bawak mak ayah kamu ke TANAH SUCI InsyaAllah...itu cita2 kamukan..mengembirakan hati kedua ORG TUAmu LEBIH DR SEGALA-GALANYA YG ADA DIDUNIA INI.......ohhh betol ker apa yang aku rasa apa yang aku fikikanrni...ini adalah bisnes MLM boleh kah diri aku yang PEMALU ini, TAK BERSEMANGAT, TAK PANDAI CAKAP,TAK ADA MODAL buat bisness nie??? BUKAN KAH AKU TAK PERCAYA PADA BISNESS MLM.............KENAPA TAK BOLEH ??? Diri sendiri yang aturkan hidup nak mcm manakan...org lain tak boleh ubah nasib kita..hanya diri sendirinjer.. NAK BERJAYA kena buang segala halangan..perlu kalis cabaran dan apa sahaja dugaan yang datang positifkan minda pasti aku BOLEH BUATTTT!!!...insyaAllah!!...YA ALLAH PERMUDAHKAN JALAN UNTUK IEDA DALAM PERNIAGAAN INI...MY IDOLA DAN BAKAL SIFU CDM SALHA , CDM HANIS HAIZI dan terima kasih tak terhingga kepada seorang insan yang sanggup memberi tunjuk ajar pada daku tentang bisness ini...syg kamu SALLEHA....insyaALLAH ieda akan ikut cara kalian dan semangat kalian dalam mengubah kehidupan ini kepada yang lebih baik....amin..

Sunday, February 5, 2012

Sekadar luahan hati...

Aku manusia suka berkawan..berkongsi rasa dan masalah dengan org yang boleh dipercayai...aku suka bercerita dan mencari jalan penyelasaian bersama jika timbul masalah....aku bukan manusia yang suka  meraih simpati sesiapa...

Entahlah...hanya Allah sahaja yang tahu apa yang dihati...apa yang aku lalui...senyuman yang terukir tak bermakna hatiku gembira...tetapi aku perlu tabah dan lalui hidup ini dengan kegembiraan dan rasa syukur....

orang-orang yang mengata tak lalui dan tak rasai apa yang aku rasai..sehinggalah nanti dia akan rasai sendiri semua itu.....mungkin sekarang apa yang aku katakan itu adalah tidak benar dan disalah tafsir.....hidup tak selalu indah..panas tak akan sampai kepetang......kebenaran pasti akan terbongkar jua....SABAR ITU INDAH...pedulilah apa yang mereka kata...

ramai yang membenci ..ramai yang tak suka...tapi aku masih punya ramai sahabat-sahabat yang menyokong....terima kasih kalian...love you all so much....sesungguhnya aku terlalu rindukan kalian semua..dialam maya di group kita.....ingat daku dalam doa kalian..muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...:)

Friday, February 3, 2012

Aku Sayang Tok Guru Nik Aziz...

video

Ibu dah tak ada muka buku

salam jumaat dr ibu...rasanya sudah lama ibu tidak update blog ank2 ibu nie...ermmm..sibuk kah ibu??...huhuhuhu tak sibuk sgt pun...tapi memang sibuk pun..hehe...ngn urusan ank2 dan rumahtangga yg terpaksa ibu uruskan sendiri memandangkan ayah sekarang begitu sibuk ngn kerja ayah kat wokshop.....tapi takper demi anak2 dan masa depan keluarga kita ibu gagahi jua....

Ala ibuni poyojerkan..mcm teruk sgt jaga ank2 ibutu...tak teruk cuma kadang2 rasa penat yg amat..tanpa rehat menguruskan kalian yang masih kecil tanpa siapa yg boleh membantu ibu....balik kerja...hal rumahtangga dan ank2 pula...mungkin ibu-ibu yang berkerja dan punya anak -anak yang masih kecil akan tahu penat lelah dalam membesarkan anak-anak tanpa rehat yang cukupkan.....ermmm baru ibu tahukan macam mana letihnya mak ibu dulu membesarkan adik beradik ibu yang 8 orgtu ngn macam2 kerenah...ibu baru 3 org ank..ermmm...apalah ibu nikan...apapun kesabaran yang kental perlu dalam diri ibu2 untuk mendidik dan membesarkan anak....


eihh...apa plak ibu merepek ni...huhuhu sebenarnya ibu nak bagitahu bermula semalam 02/02/2012 ibu dah close akaun Muka Buku ibu...selama dua tahun Muka Buku ibu amat berjasa pada ibu...ibu dapat mencari ramai kawan2 sekolah ibu yang dulu berpisah bertahun-tahun dapat berjumpa semula walau di alam maya..tapi hati ibu amat gembira..dapat bertanya khabar kawan2 yang semuanya kbanyakan dah berkahwin dan punya anak serta kehidupan mereka baik2 saja..Alhamdullilah...

Bagi ibu laman muka buku ibu banyak memberi kebaikan pada ibu...banyak ilmu2 yg berguna dan manfaat yg dapat ibu cari..contohnya group "kumpulan ibu2 menyusukan" banyak ilmu penyusuan yang ibu dapat disana....Ahamdullilah kerana ilmu yang cari kat situ ibu dapat menyusukan baby sheera sehingga sekarang..walaupun baby sheera baru nak masuk 7 bulan...ibu masih menyusukan nya insyaAllah sampai dua tahun...dan ibu masih mengepam dan akan terus mengepam....semoga semangat tu akan terus membara dalam diri ibu walaupun ibu dah tak boleh nak baca ilmu yang berguna kat group tu lagi...:(

Dengan laman muka buku ini jugak ibu dapat kenal group wanita dan isteri..group rahsia hanya untuk para isteri dan wanita sahaja..limited...kat situ hanya kawan2 yang sporting boleh join....kami berkongsi semua hal..hal ank2,suami,kerjaya semualah ...maklumlah bila bergelar isteri dan ibu keterbatasan hubungan dgn kawan2 harus dijaga...tidak boleh keluar sesuka hati berjumpa kawan2 spt  masa zaman bujang dulu....

ibu sgt gembira kenal group tu..kawan2 kat sana amat-amat memahami...walaupun kami hanya mengenali di alam maya..tapi kami sgt rapat...apabila rakan -rakan yang ada masalah..akan kami cuba selesaikan ..bincang cari jalan penyelesaian...gembirakan hati kawan2 jika diaorg alami kesusahan....

Sesungguhnya banyak kekuatan dan aura positif diri yg ibu alami sepanjang ibu join group tu...zaman kejatuhan keluarga kita dulu...tekanan hidup yg ibu lalui..ibu dapat atasi dengan sokongan sahabat2 ibu kat sana...ohhh sesungguhnya semua itu membuatkan ibu AMAT2 SEDIH bila terpaksa tutup akaun muka buku ibu dan putuskan persahabatan yang kami telah bina dan jalinkan...betul tanpa muka buku kami masih boleh bersama dan bersahabat..tapi  sudah tak sama..sebab kami mengenali dilaman sosial itu.....

ibu tak tahu kenapa ayah suruh ibu menutup akaun muka buku ibutu..ibu ada laman muka buku ..ibu tak cari kawan lelaki......ibu tk cari gaduh ngn org......entahlah ayah susah nak memahami ibu...tak sedarkah ayah..ibu sendiri kat office hanya seorang pekerja wanita kat office ni..kadang2 ibu sebagai manusia biasa mahu jugak bercakap dan bebicara dengan sahabat2...ermm putus sudah hubungan kami.....

tapi tak apalah...itu kehendak ayah ibu kena ikut...ketenangan hati isteri terletak pada redha suami...huhuhu..mugkin ada hikmah semuani..dan ada sebab kenapa ayah buat mcm tu kot...ayah sendiri pun dah close akaun muka buku dia..mungkin takmo ada mata2 yang selalu cari dan intai kehidupan kami ngn muka buku ni kot....ermmm