sahabat-sahabat blogger yg dikasihi

Tuesday, September 27, 2011

Cendol resepi turun temurun mak

Memandangkan mak tauke air cendol terkenal kat kampung...air cendol mak memang perrrghhhh..tak leh lawan..buat daku leleh air liur..jadi bualan pelanggan tetap mak..ok kat sini  daku nak tepet resepi buat cendol dr mak daku..suatu hari nanti jika ibu dan tok mok dah takder, cahaya hati ibu nk mkn cendol leh lah wat sendiri ya..

1.TEPUNG BERAS 1 PLASTIK KECIL
2.7 GELAS AIR
3.KAPUR SEDIKIT SAHAJA
4.DAUN PANDAN SECUKUP RASA

CARA BUAT:-
BLEND DAUN PANDAN + 7 GELAS AIR + SEDIKIT KAPUR ..SLPS ITU MASUKAN SEMUA BAHAN TU DLM TEPUNG BERAS, LETAK ATAS API SEDERHANA KACAU PELAHAN2 JGN BERKETUL SEHINGGA SEDIKIT PEKAT, BILA DAH PEKAT TUTUP PERIUK DAN KECILKAN API, 10 MINIT KEMUDIAN BUKA BALIK TUDUNG PERIUK DAN KACAU LAGI HINGGA  BERSINAR DAN BETOL2 PEKAT..LPSTU BOLEHLAH MATIKAN API DAN TITIK DALAM SARANG CENDOL DI BAWAH AIR SEJUK....BIARKAN SEKEJAP..LEPASTU BOLEHLAH BUAT AIR CENDOL..CAMNER NAK WAT AIR CENDOL BEST MACAM AIR CENDOL TOK MOK NANTI IBU BUAT N3 AKAN DTG PASAL AIR CENDOL YA...

 Gambo dr mr.google..tq ya pinjam gambo jap..hehehe..nanti balik kg ibu snap gambo cendol tok mok ya..

No comments:

Post a Comment